Wij scoren onder onze kandidaten gemiddeld een: 9.4
‘’Als je geen doel hebt, blijf je heen en weer rennen zonder te scoren.’’ Treffender kunnen wij het niet verwoorden. Dit zette ons tegelijkertijd ook aan het denken... Want is het eigenlijk wel zo makkelijk om een doel te bepalen?
Wat we vaak zien gebeuren is dat we ergens aan beginnen zonder vooraf een goed geformuleerd doel te bepalen. Dit is zo bij grote stappen, zoals het bepalen van de koers van een organisatie, het zoeken van een nieuwe baan, maar zeker ook bij de kleinere dagelijkse bezigheden. Misschien komt het omdat je ook zonder het bepalen van een doel vaak een heel eind in de goede richting kan komen. Tel daarbij op dat wij mensen graag snel resultaat willen zien, maar vaak nog niet hebben ervaren hoe veel tijd je kunt besparen door vooraf een doel te bepalen. Eindstand, we blijven heen en weer rennen, in de buurt van het doel komen, uithalen, maar net niet lekker in de kruising schieten.
Visie en motivatie
Pas wanneer je jouw doelen helder hebt, kun je goed bepalen wat de meest strategische manier is om dit doel te behalen. Dit zorgt ervoor dat de ruis verdwijnt, er focus ontstaat en dat je veel efficiënter en effectiever te werk kunt gaan. Daarbij is bewezen dat het behalen van doelen zorgt voor een geluksgevoel, waardoor je in de toekomst extra gedreven bent jouw volgende doelen ook te behalen. Kort gezegd, een doel geeft motivatie op de korte termijn, en visie voor de lange termijn.
Wat belangrijk is om te weten, is dat een doelstelling pas motiverend werkt, als je er zelf echt achterstaat. Wanneer je een doel bepaalt waarbij meerdere mensen een rol spelen, is het dus belangrijk om te zorgen dat iedereen achter de gestelde doelen staat. Is dit niet het geval, zal je dus moeten zorgen dat de rest van de groep het nut van het doel in gaat zien*.
Formuleren
Tijd om te kijken naar het formuleren van een goed doel. Wanneer je weet wat je wilt behalen en hier achterstaat kun je dit goed op papier gaan zetten. Een goed geformuleerde doelstelling is SMART. Deze afkorting omvat de volgende vragen:
- Is het doel specifiek?
- Is het doel meetbaar?
- Is het doel acceptabel?
- Is het doel realistisch?
- Is het doel tijdgebonden?
Kun je alle vragen beantwoorden met een ja? Dan heb jij jouw doel goed geformuleerd. We hebben net gezien dat het behalen van doelstellingen motiverend werkt. Wanneer je een doelstelling maakt voor de lange termijn, is het dus raadzaam om deze onder te verdelen in kleinere subdoelstellingen. Laten we kijken naar het volgende voorbeeld:
Doelstelling: ‘’Ik wil over 5 jaar werkzaam zijn als logistiek manager binnen mijn organisatie’’ Wanneer je dit doel helder hebt, kun je gaan kijken welke stappen je moet ondernemen om jouw doelstelling te behalen. Het kan zijn dat jij al weet dat je hiervoor een Lean Six Sigma certificaat moet hebben. Een subdoel zou dan dus kunnen zijn: ‘’Ik wil in 2022 mijn Lean Six Sigma certificaat behaald hebben‘’. Vergeet niet om jouw doelen te delen met anderen, het voordeel hiervan is dat je mensen zo kunt betrekken in waar je mee bezig bent. Zij kunnen je feedback geven, helpen en belonen wanneer jij de gestelde doelen behaald hebt.
Welke doelen ga jij stellen? Succes met scoren!