Wij scoren onder onze kandidaten gemiddeld een: 9.4

  • Blog
  • Hoe jij je het beste voorbereidt op een sollicitatiegesprek

Hoe jij je het beste voorbereidt op een sollicitatiegesprek

24 april 2020

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Jouw sollicitatiebrief en cv hebben gewerkt! Tijd om je nu voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Maar hoe bereid je je nu het beste voor?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je gaat zelfverzekerder het sollicitatiegesprek in, bent tijdens het gesprek meer ontspannen en je weet dat de baan bij je past. Met deze tips bereid jij je het beste voor op het sollicitatiegesprek.

Sollicitatietip 1: Ken de vacature

Weet je wat je tijdens de functie gaat doen? Kun je je vinden in het functieprofiel? Sluiten je vaardigheden en eigenschappen aan op de vacature? Zorg ervoor dat jij de vacature door en door kent. Schrijf tijdens het doornemen van de vacature gelijk vragen op die je kan stellen tijdens jouw sollicitatiegesprek. Bereid deze vragen goed voor. Vragen stellen mag en het laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie. Hiermee laat jij tijdens je sollicitatiegesprek gelijk een goede indruk achter.

Tip: Bekijk nog eens je sollicitatiebrief en cv! Je gesprekpartner bereidt zich aan de hand van deze gegevens voor. Zorg dus dat je je sollicitatiebrief en cv goed kunt toelichten en dat je cv en sollicitatiebrief goed op elkaar zijn afgesteld.

Sollicitatietip 2: Weet wat het bedrijf doet

Weet jij waar een bedrijf zich mee bezighoudt? Het is belangrijk om te weten in wat voor soort bedrijf je terecht kunt. Bekijk daarom altijd de ‘over ons’ pagina van het bedrijf op de website, de bedrijfsactiviteiten, nieuwsberichten en de bedrijfscultuur. Zo leer jij het bedrijf alvast een beetje kennen.

Tip: Ken je de sector van het bedrijf nog niet zo goed? Zoek dan ook wat achtergrondinformatie van deze sector op. Op deze manier weet je waar over gesproken wordt en kun je eventueel gerichte vragen stellen.

Sollicitatietip 3: Weet wie er tegenover je zit tijdens jouw sollicitatiegesprek

Het is fijn om te weten met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Welke functie vervult hij of zij binnen het bedrijf? Google de naam van je gesprekspartner eens of zoek je gesprekspartner op via LinkedIn.

Tip: Jouw gesprekspartner kan andersom jou ook opzoeken via internet en social media. Weet jij wel hoe jij jezelf presenteert op het internet? Kijk goed naar je profiel en bedenk of de werkgever dit wil zien.

Sollicitatietip 4: Laat een onvergetelijke eerste indruk achter

In de eerste paar seconden van een ontmoeting creëren mensen een indruk. Deze indruk kun je natuurlijk maar één keer maken. Het is dus ontzettend belangrijk om een goede eerste indruk achter te laten. Kleed je daarom passend bij het bedrijf, spreek duidelijk en formuleer je zinnen goed. Wees daarnaast natuurlijk ook jezelf en laat je enthousiasme zien.

Sollicitatietip 5: "Vertel eens over jezelf"

Een van de veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek is de vraag: “Vertel eens iets meer over jezelf”. Hoe kun je deze het beste beantwoorden? Het ideale antwoord is een mix tussen zakelijke en privé gebeurtenissen. Vertel iets over de opleidingen die je hebt gevolgd, de werkervaring en vaardigheden en geef concrete voorbeelden. Houd je antwoord wel kort en bondig.

Vaak wordt daarnaast ook gevraagd naar je sterke en minder sterke kwaliteiten. Een uitdaging hier is om een minder sterke kwaliteit te benoemen en deze vervolgens om te buigen naar iets positiefs. Laat bijvoorbeeld merken dat je je bewust bent van de minder sterke kwaliteit en geef aan hoe je hiermee om gaat of wat het punt van ontwikkeling hierop is.

Sollicitatietip 6: Zorg dat je op tijd voor je sollicitatiegesprek bent

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar toch is dit een veelgemaakte fout. Met op tijd komen, of 5 minuten voor tijd, laat je zien dat je punctueel bent. Een eigenschap die door iedere werkgever wordt gewaardeerd. Weet dus welke route je moet rijden en houd altijd rekening met eventuele file.

Zorg er als laatste voor dat je vooral laat blijken waarom jij zo graag deze functie zou willen vervullen. Laat je enthousiasme zien en straal energie uit. Dit werkt aanstekelijk en positief. Succes met de voorbereiding van jouw sollicitatiegesprek!

Heb je vragen of hulp nodig met de voorbereiding? Neem gerust contact met ons op of kom langs voor een bakje koffie op onze vestiging. We helpen je graag verder!


Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 45 26 899 of Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.