Wij scoren onder onze kandidaten gemiddeld een: 9.4
En cv, het zogehete Curriculum Vitae, beschrijft jouw loopbaan. In het cv vertel je kort en bondig welke ervaringen je op zakelijk gebied hebt opgedaan. Een werkgever ziet daarom graag alle relevante informatie van jou in het cv terug. Het is dus belangrijk om een cv te maken dat is afgestemd op de functie waarop je solliciteert. Hoe doe je dit? En welke informatie zet je in het cv?
Een cv mag lekker creatief zijn, maar moet ook een duidelijke structuur bevatten. De volgende items komen terug in jouw cv:
Een cv bevat altijd een titel. Vaak is dit ‘Curriculum Vitae’, maar dit kan bijvoorbeeld ook jouw naam zijn. Op deze manier weet een werkgever direct van wie het cv is. Daarnaast valt jouw naam direct lekker op tussen de stapel andere cv's
Onder het kopje ‘Persoonlijke gegevens’ staan jouw contactgegevens. Hier vermeld je je volledige naam, adres, (mobiel) telefoonnummer, e-mailadres en of je over een rijbewijs beschikt.
Wist jij dit: het vermelden van nationaliteit of leeftijd op een cv is niet verplicht.
In het persoonlijk profiel stel je jezelf kort voor. Dit kan al in vier tot zeven zinnen, waarin je vermeldt waar je goed in bent, wat je ambities zijn of belangrijke eigenschappen. Door het toevoegen van een persoonlijk profiel, geef je jouw cv een persoonlijke touch. Daarnaast motiveert het een werkgever om jouw cv verder te lezen en kun je je hiermee onderscheiden van andere sollicitanten. Wees dus origineel!
Vermeld op het cv alle werkervaring dat relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert. Begin met de meest recente werkervaring en eindig met de werkervaring die je het langst geleden hebt opgedaan. Vermeld bij elke ervaring om welke periode de ervaring ging, wat je functienaam was en bij welk bedrijf je werkzaam bent geweest. Daarnaast kun je ook een korte beschrijving van de werkervaring toevoegen.
Het is belangrijk om alle gevolgde opleidingen en cursussen op een cv te vermelden. Op deze manier laat je een werkgever zien dat je je nog steeds ontwikkelt. Begin met de meest recent afgeronde opleiding of cursus en eindig met de eerst gevolgde opleiding of cursus. Vermeld bij iedere opleiding of cursus wanneer je deze hebt gevolgd, de naam van de opleiding of cursus en het behaalde diploma of certificaat.
Tip: je kunt een opleiding/cursus beter niet op je cv zetten als je deze niet af hebt gerond.
Ook in je vrije tijd onderneem je vaak activiteiten die ervoor zorgen dat je nieuwe kennis of vaardigheden opdoet. Deze activiteiten kunnen belangrijk zijn voor je ontwikkeling en kunnen belangrijk zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Vermeld deze activiteiten dus alleen wanneer het past bij de functie. Voorbeelden van dit soort activiteiten zijn vrijwilligers, lid van een commissie of bestuur en het coachen bij een sportclub.
Naast de bovengenoemde informatie kun je ook extra informatie vermelden. Dit kan bijvoorbeeld talenkennis zijn, software waar je goed mee om kunt gaan, interesses of bepaalde vaardigheden. Door deze informatie te vermelden krijgt een werkgever een beter beeld van wat jij allemaal kunt en waar je kwaliteiten liggen.
Soms wil een nieuwe werkgever meer weten over wie je bent en hoe je functioneert. Door een referentie toe te voegen aan je cv, kan een werkgever contact opnemen met een oude werkgever om deze informatie op te vragen.
Een nieuwe werkgever mag nooit een referentie opvragen zonder jouw toestemming. Andersom mag jij ook geen referentie toevoegen zonder goedkeuring van de referentiepersoon. Je bent niet verplicht om de contactgegevens van je referent te vermelden, dit kan ook op aanvraag.
Nu je weet hoe je een cv maakt en welke onderdelen een goede cv bevat, kun je aan de slag met de cv opmaak. Heb je hulp nodig bij de cv opmaak? Dan kan deze word cv template je helpen. Wil je meer je creativiteit laten zien in je cv, dan kun je gratis een account aanmaken op Canva en een van de cv templates gebruiken voor je cv opmaak.